Friday, July 27, 2012

Hadiah dari Allah

Sempat menonton Nasi Lemak Kopi O TV9 siaran Ustaz Syed Abdul Kadir Aljoofre. Tajuk hari ni pasal Hadiah dari Allah. Sesiapa yang berkesempatan bolehlah tengok kul 9 pagi setiap jumaat sepanjang ramadhan :)



Alhamdulillah ya Allah....For every single thing that u lent to me.....





Wednesday, July 25, 2012

What goes around comes around



Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana),
maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan
(dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa),
dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu.

As - shura : ayat 30




Sunday, July 22, 2012

Menghargai......


18 Julai yang lalu genap setahun umur ku disini....Alhamdulillah~~~
Tak sedar pantas benar masa berlalu...Setiap hari rasa masa terasa semakin pendek jer.....

Sampai hampir terlupa bagaimana dulu aku sering meminta padaNya, agar diaturkan perjalanan yg terbaik untuk diri ini.... Ku akui - Aku manusia yang lemah, yang sering terlupa .....

Menghargai......

Ya ! Sangat !

Kerna tempoh yang lama dan apa yang diharapkan hampir sering dimakbulkan dia....Now I can see clearly, hikmah disebalik semuanya....Semuanya.....Dan di saat ini.....masih mengharap agar diberi kesempatan untuk diberi ruang - Moga Ramadhan kali ini, lebih baik dari sebelumnya.......

Tuesday, July 17, 2012

Misconceptual about Ramadhan

This month memang sedikit kelam + kabut, semua benda diorg nak settle kan before this becoming ramadhan...Macam lah bulan puasa nanti tak payah datang kerja or datang kerja just lepak2 goyang kaki. x pun menghilang dari workstation......

Jadi kenapa diorg nak settle kan semua benda sebelum bulan puasa bermula...
Sebab ramai orang yang salah faham tentang kedatangan bulan Ramadhan ini...
Mindset ramai orang kata bila puasa , badan letih, mata mengantuk ...tak cukup tenaga.....tak boleh makan2 after meeting.....air liur tak keluar bila bercakap...(hehehehe.....ni saje2 tambah)

Sebelum ini, aku pernah bekerja kat tempat yang dikelilingi oleh  non-muslim...Ada 2 orang sahaja pekerja melayu tu pun include aku lah melayu tu... mula2 aku pun mmg ada mindset camni...letey lah...bley ke nak pose ni....yada yada n yada lagi....but then ada satu peristiwa yang wat aku tersentap yang amat which masa aku sembang2 ngan seorang amah indon ni....pekerja rencam macam dia sememangnya menuntut kudrat fizikal yang lebih20x banyak ....tapi dia tak komplain malahan dia cakap kat aku:-

Mula2 memang tak biasa, lama2 oklah .... (lebih kurang cenggini lah ayatnya)

Jawapan dia wat aku jadi malu bukan sahaja dengan dia malahan dengan diri sendiri....

After the incident.....mindset aku psl puasa pun berubah....
The reality is memang sgt letey keja kat situ....bulan pose yg penuh cabaran sepanjang hidup aku....
Ya lah dikelilingi org yang tak faham dan tak mahu faham...Semua benda nk wat dlm bulan puasa or they juz purposely nk aku terbuka pose kot....ishk....iskh...husnuzon ...bersangka baik...diorg tak tau....
tapi sebab sibuk sangat dengan kerja dan masa sgt limited , im using my time wisely.....mmg KPI untuk bulan ramadhan masa tu tercapai compared dengan last year....

So this year shud be better than last n previous year isnt ????

3hari lagi.....



Monday, July 2, 2012

All return to urself.....


"Jika kamu melakukan kebaikan, maka kebaikan itu utk dirimu, begitu juga jika kamu melakukan kejahatan (kejahatan itu berbalik kpd dirimu jua)........." - (Al Isra: ayat 7)

All return to urself.....wisely decide ^_^