Friday, August 26, 2011

When you hope too much...


To love is to risk not being loved in return.

To hope is to risk pain.
To try is to risk failure
BUT
risk must be taken because the greatest hazard in life is to risk

Wednesday, August 24, 2011

5 hari lagi

Hari ke 25 ramadhan, 5 days left :(
Gunakan 5 hari ini sebaiknya :)
Doa banyak2.............. Moga diperkenankan :)

one weak


"....Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan." (al-fatihah : ayat 5)

Hari-hari baca dalam solat.Ce kira berapa kali kita minta dengan Allah setiap hari.:)

Monday, August 22, 2011

kamu dah berubah

Alhamdulillah, berjaya memulakan hari dan minggu ini dengan senyum lebar sampai ke telinga. Terima kasih kerana berubah menjadi lebih baik.







For me you can give me the happiness for a lifetime just in one word.


Saya sangat dan amat gembira. Thanks dear ^^

Friday, August 19, 2011

Tiada hati...





Semalam kakwa telefon dan bersembang hampir 1 jam. Macam-macam cerita keluar. Kakwa selalu complain pasal cikgu2 baru yang takde hati nak mengajar. Kelulusan tinggi dan ada di antaranya yang mempunyai kelulusan dari luar negara. Bayangkan orang yang bakal mengajar generasi2 akan datang ini , kerja semata2 kerana duit. Hati tak ikhlas nak mengajar.


Berdasarkan pengalaman2 terdahulu, kenal ramai cikgu yang tiada kelulusan tinggi tapi hati ikhlas untuk mengajar. Gaji tak sebanyak mana tapi masih beriya spend their money to their student just to make them happy.


Ilmu yang disalurkan secara ikhlas akan senang diterima oleh pelajar. Jadi sepatutnya, kementerian pelajaran emphasize kan tentang minat untuk jadi guru by their performance dan bukan hanya dengan kertas2 kelulusan yang kini boleh dibayar dengan wang ringgit.


Setiap kerja tu perlukan keikhlasan dalam perlaksaannya..dah sh....sh...... gi wat kerja cik awie :)

Wednesday, August 17, 2011

He liked her...

"He liked her; it was as simple as that."- Nicholas Sparks


and



She liked him; why it was as difficult as the world wide tree... :)

Tuesday, August 16, 2011

Keluhan waktu


Sesiapa yang mengerjakan amal soleh maka faedahnya akan terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang berbuat kejahatan maka bahayanya akan menimpa dirinya sendiri; dan Tuhanmu tidak sekali-kali berlaku zalim kepada hamba-hambaNya. (surah fussilat : ayat 46)

Kadang-kala kita sering mengeluh betapa perlahannya masa berlalu tetapi yakinkah kita setiap detik yang berlalu itu dapat menjamin kesenangan kita di 'sana'.

Monday, August 15, 2011

silences keeping me awake

When you wake up
Turn your radio on
And you'll hear this simple song
That I made up
That I made up for you

When you're driving
Turn your radio up
Cause I can't sing loud enough
Hard these days
To get my message through

If time is all I have
I'll waste it all on you
Each day I'll turn it back
It's what the broken-hearted do
I'm tired of talking to an empty space
Of silences keeping me awake

When you marry
And you look around
I'll be somewhere in that crowd
Torn up, that it isn't me

When we're older
And the memories fade
I know I'll still feel the same
Yeah
For as long as I live

And if time is all I have
I'll waste it all on you
Each day I'll turn it back

It's what the broken-hearted do
I'm tired of talking to an empty space
Of silences keeping me awake
Won't you say my name, one time
Please just say my name


Song by : James blunt


Ada ke betul2 orang camni kat dunia ni?? Kalaulah ada, memang kesian betul- terlalu mengharap pada manusia ......


Jika mengharap pada manusia, seringkali kita akan kecewa.
Tapi jika mengharap pada ALLAH, pasti ada jalan penyelesaian yang membahagiakan kita.

Thursday, August 11, 2011

KeredhaanMu

Dah lama tak melayan nasyid dari Malaysia.
Liriknya menarik. Menyedarkan diri yang selalu terlupa dan leka.

Ya Allah, Ya Tuhanku
HambaMu merindukan
Rahmat kasih sayangMu
Dan jua keredhaanMu
Dalam hidupku

Meskipun ku ulangi dosa noda
Yang menjanjikan azab sengsara
Namun ku sedari
KeampunanMu tidak bertepi


Ku akui diri ini
Hamba yang mungkir pada janji-janji
Jadikanlah taubat ini yang sejati
PadaMu Ilahi


Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosaku
Ya Allah, redhakanlah kehidupanku
Moga terhapus penghijab kalbu
Antara Kau dan aku

Tuhan,
Ku zalimi diri ini
Andai Kau tak ampuni dan rahmati
Alangkah ruginya diri


Tuhan,
Jangan Kau palingkan hati ini
Setelah Kau beri hidayah
Sesungguhnya Kau Maha Pengasih





Wednesday, August 10, 2011

Take a deep breath




This is what im always said to my student:-


'Apa-apa kesalahan yang kamu buat semasa bulan Ramadhan ini datangnya dari kesalahan diri sendiri sebab syaitan kan dah kena ikat.'

I'm so regrets for what i'm doing last afternoon. Moral lesson - take a deep breath before acting and please go somewhere else if you can not control your emotion.





Today, i wake up with smile to her :)




p/s:But i feel so release after what happened yesterday ^^


Friday, August 5, 2011

Berhenti!



Berhenti



mengomel !



mengadu !



mengeluh!



wahai hati,



Bersyukurlah pada setiap detik waktu yang berlalu.


Wednesday, August 3, 2011

Alih bahasa

Dulu ada baca cerita ini dari versi arab di englishkan dan sekarang di bahasa melayukan serta di Malaysiakan:

cERpen


Dari Abu Hurairah R.A:

Datang seorang menemui Rasulullah S.A.W dia bertanya, "Wahai Rasulullah, siapakah orang yang paling layak untuk bergaul dengan paling baiknya?" "Ibumu." Baginda S.A.W menjawab. "Kemudian siapa?", "Ibumu", "Kemudian setelahnya siapa?","Ibumu." Untuk kali berikutnya orang itu bertanya lagi, "Kemudian siapa?" "Ayahmu"jawab Baginda Rasulullah S.A.W.

-semakin kurang menemami mak, should spend more time with her :(

Monday, August 1, 2011

Dengan menyebut nama

First day Ramadhan 2011 , let's perform better our best this year ^^

Dengan menyebut nama Allah
Jalani hidupmu
Yakinkan niatmu
Jangan pernah ragu

Dengan menyebut nama Allah
Bulatkan tekadmu
Menempuh nasibmu
Kemanapun menuju

Serahkanlah hidup dan matimu
Serahkan pada Allah semata
Serahkan duka gembiramu
Agar damai senantiasa hatimu

Munsyid : M. Arifin Ilham


Still have an excused not to performed solah?