Sunday, June 26, 2011

Orang lain tak tahu

Teringat satu cerita yang dibaca masa form 5 dulu. Cerita tentang persahabatan. Tak berapa ingat nama watak dan jalan cerita yang sebenar. Ceritanya lebih kurang macam ni:

" Abu seorang pelajar yang tidak disukai semua orang.Ada sahaja perwatakannya yang dtidak disenangi sahabat yang lain.Oleh itu, Abu tidak mempunyai seorang sahabat pun.Pada suatu hari datang seorang pelajar baru namanya Ali(memang tak ingat nama watak, jadi hentam je le letak nama Ali dan Abu).

Entah bagaimana , Abu menjadi sahabat yang sangat akrab dengan Ali. Jadi ramai pelajar yang menasihati Ali, jangan berkawan dengan Abu.Sebab mereka rasa Abu mempergunakan Ali. Ali hanya tersenyum dan masih meneruskan persahabatannya dengan Abu.Dalam hati Ali berkata, walaupun pada zahirnya Abu nampak seperti seorang yang sombong berlagak dll tetapi Abu adalah seorang yang sangat caring.Namun orang lain tak nampak kelebihan Abu cuma si Ali ni je terang matanya.hehehe....

Mereka bersahabat hingga dewasa, dan keduanya menjadi parajurit negara.Dalam satu pertempuran, Abu telah hilang di dalam hutan. Apabila tak dapat melihat Abu, Ali pun bertanya kepada Ketua mereka, apa yang telah berlaku dan dimana Abu.

Ketuanya menjawab, "Abu telah hilang dan tak dapat di kesan kedudukannya.Sebelum hilang dia telah tercedera diserang musuh."Tatkala mendengar kata-kata ketuanya,Ali bersiap sedia untuk masuk ke dalam hutan mencari Abu. Tetapi dia ditegah oleh ketuanya, "Sebagai seorang askar, kamu pasti tahukan apa yangakan terjadi kepada Abu. Jangan pergi usaha kamu akan sia-sia". Ali tidak mengendahkan kata-kata ketuanya.Dia terus masuk ke dalam hutan.

Tidak berapa lama kemudian, Ali pulang dengan mendukung badan Abu yang sudah tidak bernyawa lagi.Ketuanya pun pergi ke arah Ali dan berkata, "Kan saya dah kata , usaha kamu hanya sia-sia." Ali hanya mendiamkan diri. Di dalam hatinya berasa puas, walaupun Abu sudah tiada tetapi dia dapat bercakap untuk kali yang terakhir dengan Abu. (Kata-kata terkahir dia dah tak ingat)"

Cerita ini banyak memberi pengajaran,how you want to make friends and how to appriciate your friends. Orang lain tak nampak kelebihan sahabat kamu, tetapi kamu nampak.^^




Sunday, June 19, 2011

running

Two days playing with the rain, now my nose is running ~.~





melayan lagu thump-thump from sunny hill.


From the start, we did not fit



Always starting fights, always frustrating the other



It's really strange,



Unknowingly our hearts connected



If you aren't by my side, I'll miss you like crazy



A special person to me, a gift that moved my heart,



The way you came to me, why are you so likable







Because of you,



This heart of mine, goes thump thump



I only love you, the words my heart wants to say out loud



When you face me with closed eyes,



The trembling me with puckered lips



For you to hold me in your arms, it's my dream







That day I waited for you while pretending to be asleep,



Compared to my heartbeat, I heard your heart beating louder



Want to hide it but I can't, even in dreams it's the same,



The one person who's more important than anything else







Because of you,



This heart of mine, goes thump thump



I only love you, the words my heart want to say out loud



When you face me with closed eyes,



The trembling me with puckered lips



For you to hold me in your arms, it's my dream







I know, we are same,



In our hearts we've etched a dazzling love







Because of you,



My heart will forever go thump thump



I only love you, the words that filled my heart with happiness



With open arms, you surrendered your trembling hard



I'll let you have the best love

Saturday, June 18, 2011

Apa yg terjadi ada hikmah sebaliknya

Dalam dua minggu ni, automatic semua arahan doktor diikuti.Even sebelum ni , banyak je alasan -xmahu ikut kata2 doktor.(Sorry doctor, u've very stubborn patient).Masa mula-mula nak jatuh sakit tu pun masih berdegil, still doing things dat i suppose x to do..Orang degil ni memang susah nak dinasihati. Nasib badan dapat tuan degil.But then jatuh sakit teruk, semua benda pun tak bley mkn even duduk rumah pun pakai baju sejuk. Rasa sangat bersyukur dapat sakit kali ni, sangat banyak membantu. Ianya membuat ku berfikir thousand time, how stubborn i'm before.Taubat tak mahu degil2 lagi :)

Currently listen to this song, really inspiring.

Terdampar jauh dihempas badai kuhanyut
Hati merintih terkunci mulut membisu
Perjalanan yang jauh bagai tiada sudahnya
Liku ranjau kutempuh dalam mencari jawapan

Di sudut kecil hatiku sering berkata
Apa yg terjadi ada hikmah sebaliknya
Kuberanikan diri menongkah arus yang deras
Demi hari esok ku relakan

Korus
Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh ku bangkit semula
Tuhan, hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan

Kini ku jauh memetik bintang di langit
Berakhir musim dingin kini mekar bunga indah
Tinggallah memori terpahat di dalam dada
Terjawab sudah segalanya

Ulang Korus

Aku hanya ingin merasa
Kemanisan hidup di dunia yang kudambakan
Tuhan hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan

Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh
Ku bangkit semula
Hanya titipkanlah doa
Agar permataku terus bersinar

Lirik Lagu Aku Permata – Salma Mentor 5


Friday, June 17, 2011

Lihatlah sekitar alam

Lihatlah sekitar alam
Dunia luas terbentang
Langit tinggi kebiruan
Pohon-pohon kehijauan
Hembusan bayu yang menyegarkan

Dengarkan di sana-sini
Beburung riang menyanyi
Berbunga aneka warna
Sumber kedamaian jiwa
Mensyukuri nikmat Maha Esa

Begitu berharga kehidupan ini
Bagi mereka yang tahu menghargai
Mengapa terdorong oleh perasaan
Kalau turutkan hati diri menjadi korban
Tiada yang dapat lari dari masalah diri

Hadapi lah dengan tenang
Tiap cabaran yang datang
Atasinya dengan keimanan
Sekadar buat renungan
Untukmu teman tersayang
Hitam putih masa depan
Sendirian menentukan
Hidup ini usah persiakan




Thursday, June 2, 2011

The Arrivals

The Arrivals, macam pernah dengar kan? Dah lama dengar sebenarnya tapi baru2 ni dapat layan citer ni. My sister in law duk promote :) Thanks Kak Long. Memang menarik, this series make you think what actually happens around us. Betapa pemikiran kita ni sebenarnya telah dijajah tanpa kita sedari. Bila tengok series ni doesn't mean you have to accept 100 percent, you have your own mind- so while you watch :try to observed and think.

Last night watching Lilo and Stitch, saje tengok too observed. After ni, have extra careful to select which cartoon that i'll let my anak-anak tengok ~_~



Everything you want comes after you stop looking for it...
- unknown