Sunday, January 30, 2011

Menutup

A guy asked a Muslim: Why do your girls cover up their body & hair ?
The Muslim guy smiled & got two sweets. He opened the 1st one & kept the other 1 closed.He thrown them both on the dusty floor.
And asked the guy: If I asked u to take one of the sweets which one you`ll choose?
The Man replied: The covered one .
Then the Muslim said that's how we treat n see our women.

Personally I think wearing a hijab is difficult for every muslimah. Just imagined, you have to buy the hijab ---> iron the hijab ----> wearing the hijab diligently so that you can closed each of your tiny hair and if you have a long hair you need to tied it up tidyly and if you just wash your hair you need to dry your hair first and imagined if you are very late to go for class or work and if the wind blow hardly that can blow your hijab away and when somebody suddenly come to our house and and and and and many more circumstances.

Just imagined, how difficult to wear a hijab...

But , dearly all muslimah out there. Believe me , Allah love us too much thats why HE asked us to go through all this hasssle. HE Know we can go through all this routines every day, every minute and every second.

Allah dalam firmanNya yang amat jelas:"…Dan hendaklah mereka (wanita beriman) menutup kain tudung mereka ke paras dada…" (an-Nur:31)

A lot of benefits if you are wearing hijab. Hijab itself protecting you from all the uninvited danger. Imagined during the raining day , all your cloth are wet - hijab can act as a protector. And when you need to performs a prayer, you do not have to search for the telekung.
Life getting easy when you are wearing hijab.
Hijab act like an umbrella during the raining day.

Allah love us too much , that's why HE wants to protect us more.




Monday, January 24, 2011

Sabar menunggu jalan keluar....

Dalam kita menghadapi ujian, pasti ada jalan keluarnya.
Sebagai langkah pertama cuba fahami dan hayatilah pesanan Nabi Muhammad SAW yang berbunyi,
"sebaik-baik ibadah ialah sabar menunggu jalan keluar".

Ini bermakna tidak ada satu ujian pun yang akan kekal.

Mana mungkin ada malam yang tidak ada siang, pagi tanpa digantikan dengan petang, mana mungkin banjir berpanjangan dan tidak akan terjadi kemarau berpanjangan. Jika ini kenyataan yang terjadi bermakna Allah tidak pernah tidak adil pada makhluknya. Bagi memperhatikan lagi cinta Allah pada makhluk-Nya dan membuktikan lagi kehebatan Allah Yang Maha Adil maka dibekalkan makhluk-Nya dengan pesanan melalui surah Hud :81 yang berbunyi,

"Bukankah Subuh itu sudah tiba."

Subuh bermakna betapa pun panjangnya malam pekat pasti akan bertemu dengan waktu tamatnya. Oleh iu betapa pun berat dan panjangnya penderitaan yang ditanggung oleh hamba Allah, Dia telah menjelaskan pasti Allah menemukan saat penyembuhan untuk keluar daripada permasalahan itu. Subuh bermakna cahaya fajar bagi orang yang ditimpa kesedihan itu telah menyerlah. Maka pandai-pandailah merasai sapaan dan sentuhan suria pagi, tunggulah panasnya bebola mentari pagi sebagai tanda bahawa kemenangan telah datang dari Yang Maha Berkuasa.

Oleh itu, laluilah kehidupan dengan keyakinan,dan rasailah sentuhan Allah tidak pernah putus kepada kita hamba-Nya. Ini dipastikan dalam janji Allah bahawa Allah tidak pernah mengantuk, tidak pernah penat, berhenti mengurus langit dan bumi serta seluruh isinya. Anggaplah suatu permasalahan itu sebagai seperti seutas tali. Jika tali itu sudah sangat tegang, maka ia akan segera putus. Ertinya jika persoalan itu sudah kritis atau matang, maka tunggu kerana ia pasti akan berhenti dan ditemukan dengan jalan keluar.

Allah akan pastikan setiap kesedihan dan kegembiraan itu menemui penghujungnya. Ini ditegaskan lagi oleh Allah,

"Dan barang siapa yang bertaqwa kepada Allah nescaya Allah akan menjadikan baginya jalan kemudahan dalam urusannya (QS Ath-Thalaq:4).

Ini janji Allah yang sangat pasti, maka bangunkan keyakinan dan panjatkan doa dan kesedihan kepada-Nya, pasti kita akan berasa bahawa kesedihan tidak berpanjangan kerana Allah tidak membenarkan keadaan itu terjadi selagi kita hambanya tidak berputus asa dari rahmat Allah. Sebab itu Allah menjanjikan,

"Maka, sesungguhnya bersama dengan kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan." (QS Al: Insyirah:5-6)

Dengan syarat kita yakin sepenuhnya bahawa apa yang kita lakukan kerana Allah dan mahu mendapat reda Allah, bukan kerana manusia.

(credit to The truth is only in Islam fb account)



Wednesday, January 19, 2011

Mustahil

"it is impossible to please everyone."

Yes it is true and it is almost impossible to understand each of people that you know. :(

Monday, January 17, 2011

And I'll remember you......

Remember how they always seemed to know
We had the forest in our eyes
But the earth was in our clothes
And they thought we'd fall
Not at all

So look back on the treasured days
We were young in a world that was so tired
Though it's not what we wanted before
Summers when the money was gone you'd sing
All you're little songs that meant everything to me

And I'll remember you
And the things that we used to do
And the things that we used to say
I'll remember you that way

Remember how they tried to hold you down
And we climbed those towers
And looked down upon our town
And everything you hoped would last
Just always becomes your past (it hurts)
Summers when the money was gone you'd sing
All your little songs that meant everything to me

And I'll remember you
And the things that we used to do
And the things that we used to say
I'll remember you always

But then this world slipped through my fingers
And even the sun seemed tired
I still cared
As I lowered you down my heart just jaded
In that moment the earth made no sound
But you were there
You helped me lift my pain into the air

I still miss you
God I still miss you
I know that you are waiting there
I always thought that you'd come home

And I'll remember you
And the things that we used to do
And the things that we used to say


If it don't hurt you
It won't hurt me
If it don't hurt me
Then it won't hurt you
If it don't hurt you
It won't hurt me that way

- perfect memory : remy zero :)

Sunday, January 16, 2011

How you mange your emotion?

We all have to deal with negative emotions at work and daily life sometimes, and learning how to cope with these feelings is now more important than ever. After all, negative emotions can spread, and no one wants to be around a person who adds negativity to a group.

Know what causes your negative emotions, and which types of feelings you face most often. When those emotions begin to appear, immediately start your strategy to interrupt the cycle. The longer you wait, the harder it will be to pull yourself away from negative thinking. source from: http://www.mindtools.com/pages/article/newCDV_41.htm

So what you can do is:

1) Always think positive.

2) Believe everything happen with a reason.

3) Always pray to Allah.Only HIM know what the best for you.

4) Be grateful what you have..Appreciate each tiny things that you have! Alhamdulillah.

5)Never give up no matter what!!!!!


Friday, January 14, 2011

It is so sad.

Ya Allah, sedihnya tatkala me,baca berita ini:-

Ekoran aduan, azan masjid Kg Kerinchi diperlahan

Sampai hati, Islam diinjak2 sampai sebegini rupa. Nampak sedikit tapi makin lama makin melampau betul "mereka2 yang menumpang di tanah melayu" jadi makin tak sedar diri.

Teringat satu ketika, pengalaman sendiri ditanya oleh rakan sekerja.
"Boleh tak kalau saya pergi ke masjid2 minta mereka perlahankan suara azan."
Hanya Allah sahaja yang tahu perasaan ketika itu...
"Tak boleh." dengan nada bersahaja.(Tahan je perasaan marah ketika ini.)

Beberapa hari selepas itu. Setelah dapat mencari jawapan yang kukuh ibarat batu-bata konkrit KLCC.
"You tahu tak perasaannya bila you nak suruh perlahankan suara kat masjid.Itu umpama masa you tengah berkumpul untuk sembahyang dan saya datang suruh you all semua perlahankan suara masa you tgh *chanting." Dengan nada bersahaja juga , then I just smile.

Muka si dia berubah dan masih cuba untuk pertahankan diri.
"Tapi masjid guna mic,we all tak guna."

"Yelah tapi kat masjid tu sorang je yang dengar suara, yang lainnya senyap je.You all semua pun bersuarakan?"

At least, I've explain what I feel when he's ask me that question. So that he know how the feeling is...suka-suki ko je ek nak suh pelankan sore...korg sembhyng aku tak kaco n tak mo amik tau pun ok....

*chanting: term diorg guna utk sembahyang diorg.


Wednesday, January 5, 2011

Selamat Datang Januari

Alhamdulillah, hari ini sudah hari ke 5 tahun 2011. Berlalu sudah tahun 2010.Last year banyak belajar erti kesabaran. Fuh….I really need to learn how to be a patient person. I am still learning to be a better person. People might see my changes, do not know if they think as good changes or vice versa. It doesnt matter... Personally , I thinks it is improving from a previous year. Syukur pada-Nya yang melembutkan hati ini. Alhamdulillah once again Ya Allah. I'm might not the good Muslim but I try harder to be one. InsyaALLAH.....
Sometimes you put walls up not to keep people out but to see who cares enough to break them down.