Saturday, December 26, 2009

Buat baik perpada2...

"Jika kamu berbuat baik (bererti) kamu telah berbuat baik untuk diri kamu sendiri.Dan jika kamu berbuat buruk, maka (kejahatan)itu untuk diri kamu sendiri"- surah al-Isra':ayat 7

I am really hopes that I can do all the good deeds without having any intention to get it back.

I see your picture to night and I am realizing that you are getting older and older. I do not know why , my heart aching to see you in this situation. Even though you do not know, I am loving you more than you thought. I am waiting and still waiting ~~~~~





Thursday, December 24, 2009

Ambillah waktu...

"When I saw those ever-smiling children in such a demanding environment, I decided to join in to share my love to them. However, I now feel sorry to feel that I ended up receiving even more love."

-thanks a lot my dear buah hati for the flying kiss today..love in it <3>


Thursday, December 17, 2009

My best friend wedding~


Guest who? my roomate masa kat utp...berseri-seri kan ..Semoga berbahagia dunia dan akhirat ^^

Friday, December 11, 2009

Dats why I fallin for her...

Balik rumah je tgk ada bungkusan pos besar atas meja.Buka dalamnya ada buku - tebal lak tu..I wonder who? (Tak baca pun dari siapa, terus buka) I thought my rum8 dulu sebab hari tu baru je keluar dengan dia pergi bookshop.Dalam buku ada pula selit kad jemputan kahwin so I really thought my beloved rum8. Then ternampak sign with love S...bila nampak je signature tu saya terus teruja untuk membuka kad. My beloved sv will married soon. Sangat terujanya.Tapi pelikkan dia yang nak kahwin , saya plak yang dapat hadiah. Dats why I fallin for her.:) Ramai nya orang kesayangan saya hendak membina masjid suci this month. I'm so happy for them.Semoga berbahagia dan dilindungiNya hingga akhir hayat...



Sv yang super duper cun + chumel..........

Thursday, November 26, 2009

This is called satisfaction

Have you ever feeling your life, whatever you do – do not give any satisfaction for yourself.

That’s show you are still do not find your own way.

You still feel envy for everything that you see from other people.

You still feel that what you earn is not enough.

Even a lot of money and expensive materials cannot bring the happiness for your life.


What is called satisfaction of your life?

- When you love whatever you are doing.

- When you know what are you doing.

- When you eyes stop turning green.

- When your life give a lot of benefits for other.


This is called satisfaction...


Hopes : without hopes there are no futures.

Courage : without courage anything cannot be done.

Friendship: without friendship you will be alone



Selamat menyambut Hari Raya Aidiladha~~~

Friday, October 9, 2009

Hidden Agenda


"Hidden Agenda (an idiomatic phrase used to refer to the subtext which discreetly drives a conversation, meeting or other activity) is also the name of several different things."

Semua orang pun ada agenda tersendiri. Kadangkala depan kita bukan main manis lagi. Belakang , dia tikam kita sampai mati. Even though this thing not happened to me but I really hopes a person doing this thing realize as soon as possible. We not living in this world for long time and the most important you have to remember doa orang teraniaya dimakbulkan Tuhan.

Makin lama hidup di muka bumi Allah ini, macam-macm ragam dan perangai orang yang dijumpai...Hopefully orang yang teraniaya tu , perasan hikmah di sebalik kejadian dan si pembuat onar -tolonglah sedar diri. You have been cursing by people every time n every minute. Do you think your life still will be blissful?


in the middle of difficulty lies opportunity-albert einstein


menghitung hari untuk pergi.........

Wednesday, October 7, 2009

Malaysia insider broadband

"Malaysia currently lags behind advanced countries in terms of quality and affordability of its broadband offerings, which has been confirmed by the Oxford University study."

Thursday, September 24, 2009

Reminisce


Pertama kali menjejakkan kaki di sini, suasananya berbeza tetapi kerana pertama kali , memorinya masih lagi tersimpan rapi.Hopefully, you feel the same even though the entire things are changed.

Emotions can be suppressed or outshout, but it can't be hide through action

Thursday, September 10, 2009

Seorang mukmin

Hanya pesanan Nabawi ini sahajalah pengubatnya:


“Seorang mukmin yang bergaul dengan orang ramai serta bersabar dengan kesakitan akibat pergaulan dengan mereka itu, adalah lebih baik dari seorang mukmin yang tidak bergaul dengan orang ramai serta tidak bersabar atas kesakitan akibat pergaulan itu”

Sumber: http://saifulislam.com/

Thursday, August 27, 2009

I hope you’ll always be happy


Although you and I have parted,
It must be just that our destinies didn’t meet..
I hope a love that’s worthy of you will find you.
I hope you’ll always be happy.
Do you know?
You’re beautiful when you smile.
I may occasionally cry because I miss you.
I hope you’ll always smile.
I hope you’ll always be happy.

Last nite mimpikan si comel Aisyah Humairah... Tak berkesempatan berjumpa lagi tahun ini. :(

Tuesday, August 18, 2009

Pakcik teksi

Semalam, berkesempatan berbual dengan seorang pakcik teksi.Sangat ramah orangnya.
P.Teksi : Kamu dah sarapan.
Saya : Sudah. Mak saya hari-hari masakkan sarapan.
P.Teksi : Pakcik tak sarapan lagi, ingat nak puasa lah hari.
Saya : Pakcik, dah nak dekat puasa ni haram berpuasa.
P.Teksi : Pcik ni bukannya puasa sunat, puasa ganti.Yelah dulu masa muda2 selalu nak enjoy je. Sekarang ini barulah nak ganti balik.Pakcik pun dah x igt berapa byk y pkcik tggl puasa dulu.
Saya : Diam ...hanya menjadi pendengar.

Moral of the lesson:-
Jgn ingat masa muda ni masa untuk enjoy semata sampai langgar perintah Tuhan. Kalau sempat tua, boleh lah nak ganti balik puasa tu..(Itu pun kalau sempat ingat nak taubat.Kasihan , dah le tua, keringat pun dah tak kuat seperti dulu. Hargailah dan gunakanlah masa muda mu ini dengan sebaiknya.)Kalau tak? jawab sendiri la dengan Tuhan.

Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak.Hopes this year better than last year ^^


Monday, August 10, 2009

I'll Say a Little Prayer

pukul 10.16 am, 10hb 8 2009,

sayup2 aku terdengar lagu i'll say a little prayer - my best friend wedding ost.
suddenly teringat pasal project kita...
yang kita beriya wat layout berpusing2 siap ade lagu.
siap kena kutuk ngan group belakang yg perasan bagus.(mmg bagus pun)
ingat tak masa saat2 akhir projek..
how tension all of you however I think the end is happy.... :D
kita terus gelak same2 kat bwh meja after the conclusion slide.huhu...

p.s: rehman senyum je sepanjang presentation kita .... :P

Saturday, August 1, 2009

Cerita kita bermula disini...




Cerita kita bermula disini, tak pernahnya disana (ayat nick yang femes).Tak pakai tudung itu dosa besar even non muslim know it..respect sama shawn and sudin. Mula2 masuk class obviously kita 3/4 tergroup dalam group bising.Tempat duduk pun gelap je. Selalu kena ngan Sudin. DAh la Sudin tu garang, pantang nampak mata kuyu sikit -terus kena jawap soalan or gi depan explain. Tapi honestly said-he's the best sir garang + understanding + caring...huhu...

Moment2 yang tak boleh nak lupa is:-
  • Bila kita asik sehati sejiwa pakai baju warna sama.Cam tau2 je...
  • Bila korang concern - antar balik rumah sampai dalam rumah siap minta maaf sebab hantar aku balik lambat which I don't think its too late..
  • Bila kita g maju junction almost every friday.Then tak beli apa2 sgt pun.
  • When we declare war ngan sephia ( xmo mention her name here. :#)
  • Bila kita masa kita hang out exceed masa kita wat project...:))
  • Bila kita adakan gossip or fake scandal.It is so hillarious.. :D
  • Bila we support each other when one of us feel stress or down like a hell.
  • camwhoring when we have a time.
  • Bila kita sembang2 time makan...pastu ntah melalut ke bab mana pun dah tak ingat.
  • Bila wat project, sanggup tolong ajarkan bab yang tak faham..memang baik hati yang amat even though semua pun tengah busy nak siapkan their own project
  • last minute before habis training, sir rehman sporting abis siap panggil assistant untuk ambil gambar kita satu class.
Already missed you all le.Now semua dah ade jalan memasing. Perak - Penang - Shah Alam - Cheras , we gather in one place kat Ismailnya jalan.Korang semua memang best especially my team> kepala gile2 nya. Kalau tak kenal korang sure I am already quit.Thanks a lot korang, give me new hopes and courage~

Thanks all 4 give me this bittersweet moment and truly frenship~

Thanks Allah for YOUR decision.

Tuesday, July 14, 2009

If I should go....


If I should go, should I go close to you
How would you think about it
So I am fallen-heartened
If you should leave, should you leave me
How could I let you leave. continuously I am scared.

the reason that I ,Being fool,
only watching you from a distance
is because maybe I am worried about your heart probably to turn my feeling away and so becoming more alienated between us
the reason that I ,Being really fool, cannot say 'that word'
is because maybe I am afraid of the pain and the saddening days expected after falling in with.


If you should come. should you come to me
How I should do, really I have no idea.

.

Tuesday, June 23, 2009

angin malam

ku harap masa cepat berlalu umpama angin malam yang menderu....

Saturday, May 30, 2009

kenapa

Adik :Kakak kenapa kapal bawa sauh? Sauh itukan berat.

Kakak: Sebab bila kapal hendak berlabuh, kapal memerlukan pemberat.

Si adik masih menggaru-garukan kepala tidak faham.Kakak tersenyum.

Kakak: Apabila kapal berlayar keadaan laut kadang-kadang tenang , kadang-kadang berombak kuat maka kapal memerlukan pemberat untuk membantu mengharungi keadaan lautan yang tidak menentu.

Adik : Oh , macam kehidupan manusialah ya? Kadang-kadang senang , Kadang-kadang susah. Jadi Allah berikan kita tanggungjawab yang berat untuk menjadi khalifah di muka bumi ini.
Maka manusia mampu untuk mengharungi cabaran dan dugaan yang mendatang di atas muka bumi ini.

Kakak terkesima mendengar luahan adik, seorang insan yang lebih muda darinya tapi mampu berfikir jauh lebih matang.Kakak terus tersenyum kerana hari ini dia telah belajar sesuatu.


Dapatkah kita hari ini merasakan 'pemberat' atau telah kita buang jauh-jauh 'pemberat' tadi untuk terus hanyut dalam lautan dunia ....

Thursday, April 9, 2009

I'm too greedy

Aku selalu tertanya2 , how they survive their life without their sight? Semalam aku berpeluang memerhatikan sendiri macammana sebenarnya diorang ini melalui kehidupan seharian.Tak semudah yang aku jangkakan tapi tak sesukar yang aku bayangkan. They can survive even better than people who's normal like us...A normal person is always demanding something-jarang bersyukur dengan apa yang diorang ada. Dah satu, nak dua, dapat dua nak tiga dan seterusnya.....Aku pun selalu macam tu.I'm too greedy....


Ya Allah ampunilah aku, kasihanilah aku, cukupilah kekuranganku, sehatkanlah aku, dan berilah rezeki kepadaku.

Wednesday, April 8, 2009

I'm Happy


Just by short phone calling session in earlier of morning ..u make me happy all the day..Thank u for ur supportive sentence and jokes..U really make my day....
I'm happy ~

Tuesday, March 31, 2009

To be with...


To walk together...
To get tired together...
To go sleep and wake up together...
Is a beautiful thing.....


Friday, March 20, 2009

مريض

Kalau hati ini sakit, pasti ade je penyakit yang datang. Macam dah synonim pula dalam hidup ini tapi takkan la hidup ini selalu bahagia je kan..

Hati cepatlah sembuh,
Penyakit pergilah jauh-jauh.....



Berkata seorang ulama, Ibrahim Al-Khawas RA: “ Sesungguhnya ubat hati itu ada lima perkara, maka ubatilah hati kamu dengan lima perkara tersebut.
  • Pertamanya, bacalah Al-Quran dengan menghayati isi kandunganya.
  • Kedua, mengosongkan perut dari terlalu kenyang atau berpuasa.
  • Ketiga, bangun ( beribadat ) di waktu malam.
  • Keempat, menghampirkan diri kepada Allah ( beribadat ) disepertiga malam dan yang
  • kelimanya, sentiasa bersama-sama di dalam majlis orang-orang yang soleh ”.

Sunday, February 22, 2009

Three Sixty

Sepanjang dalam hidup, rasa macam banyak masa dihabiskan pada malam hari berbanding siang.Entah sejak kecik lagi> Dah tua bangka macam ini pun masih tak reti nak menguruskan masa dengan baik.Rasa macam jam kehidupan aku berputar songsang. tapi ada beberapa situasi yang aku lewati dengan jam kehidupan yang songsang ini - antaranya :-
  • Ceritapertama :Tengok macam mana polis kejar pencuri .Dalam TV dan realiti keadaannya berbeza. Dalam case yang aku tengok ini , cerita pencuri kereta. Dalam masa tak sampai satu jam kereta dah kena potong (jadi sesiapa yang kehilangan kereta , possibility untuk dapat kereta balik itu hanya Tuhan sahajalah yang tahu). Dan yang paling kelakarnya , pencuri itu pakai punyalah smart - tengok memang cam takde gaya pencuri kereta lah....

  • Cerita kedua : Tengok in real macam mana polis tangkap pengedar dadah. Polis ini sebenarnya sudah beberapa hari memerhatikan penjenayah, tinggal tunggu masa yang sesuai je. Dan part yang aku kagum ialah macam mana polis itu paksa penjenayah bagitau maklumat.Polis ini takde lah bagi penampor atau flying kick cuma dia rotan punggung penjenayah dengan rotan yang tebal itu. Aku budget sure penjenayah itu tak bley duduk pasni.Mana ada dalam Tv , nak tengok polis rotan penjenayah- sensored tu.Kesian juga aku tengok polis2 sampai masuk tong smpah cari barang yang penjenayah ini buang. Kesian kat diorang ......
  • Cerita ketiga : Ini cerita rumah tangga orang takde sangkut paut dengan polis. Cerita dia bermula tatkala ade seorang wanita datang menyerang( aku assume first wife). Keluar lah seorang lelaki dan seorang perempuan yang berpakaian agak kurang sopan (baju tido singkat tiada lengan berwarna krim.yang ini aku budget second wife takpun pompuan simpanan).Mula2 lelaki ini try nak leraikan keadaan yang tegang ini tapi tak berjaya, end up dia blah macam itu je tinggalkan dua orang pompuan ini bergaduh..Kesian aku tengok dua orang pompuan ini.Korang nak gaduh sakan watpe, lelaki itu senang2 je blah tinggalkan korang.


Ini antara cite yang aku tak bley lupa lah. Bukan senang nak tengok in real kejadian2 camni.Aku cerita kat member aku, dia kata pasni bley la ko join Mazidul dlm rancangan 3:60.HEhhehe.... Kejadian2 ini berlaku lebih kurang kul 2-4pagi. Sedang orang nyenyak tdo tapi bagi sesetengah orang masa inilah diorang cari makanan yang tak halal....

Wednesday, February 18, 2009

Abdullah azam

kena tag ngan Ajin :-

1. Go to your photos folder in your computer.

2. Go to the 6th folder of photos.

3. Go to the 6th picture in that folder.

4. Put the picture on your blog and description of it.

Gambar ni amik dari internet untuk dijadikan peringatan wat diri yang selalu x sedarkan diri ini....tetiba teringat untuk mencari biodata Abdullah Azzam ini.Sure ramai yang tak tahu siapa dia ini. Terus terang diri ini pun tak berapa tau gak. Jumpa page ini untuk dikongsi :-


5. Invite six friends to join the challenge. Link them in your blog and let them know they have been challenged.-

Tuesday, February 17, 2009

Dekat di hati

Semalam aku tertarik mendengar kata-kata dari seseorang :-

"Saya jadikan hidup saya lebih bermakna dengan berasa tidak sabar untuk menunggu hari esok.Saya percaya hari esok memberikan satu lagi harapan dan peluang."
-lebih kurang macamnilah ayat dia.dia cakap bahasa rasmi kedua Malaysia. aku tambah ayat sendiri bagi menarik lagi.hehehehe.....



Suka dengan cara dia berfikir- positif sekali. Dia kata dia jadi lagi bersemangat sebab dia hendak buat macam2 lagi esok hari. Walaupun sibuk , dia sentiasa akan cari peluang untuk buat charity work.Baikkan...Charity work semacam dah jadi sebahagian dari hidup dia.

Lagi satu aku teringat akan ayat ini:

Dan demi sesungguhnya, Kami telah mencipta manusia dan Kami sedia mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, sedang (pengetahuan) Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya.
(surah Qaff 50:ayat 16)



Allah Maha Mengetahui dan lagi dekat dengan kita daripada urat leher. Jadi bayangkan lah, betapa Allah itu sebenarnya sangat rapat dengan kita cuma kita sahaja yang sibuk menjauhkan diri dari DIA. Masa aku tercampak duduk blok lain dari member2. Masa itu rasa lonely sangat tapi aku bersyukur sebab masa itu aku jadi lebih kenal dengan DIA dan rasa rapat sangat. Bila sedih dan gembira , semuanya aku ceritakan pada DIA. Perasaan itu lain sebab walaupun kita sebagai manusia biasa mempunyai kecenderungan untuk berkongsi cerita sesama manusia tapi perasaan itu lain sangat bila kita seratus peratus bergantung pada DIA. Masa itu memang rasa tenang dan puas hati sebab yang mendengar MEMAHAMI 100% apa yang kita perlukan. Rindu saat itu...rindu sangat....



Monday, January 5, 2009

Life cycle

Selalu dengar orang kata hidup ini macam roda dan kemudiannya aku teringat pula roda ferris : berputar-putar -> no ending . Sekejap di atas dan sekejap kat bawah.

Hari ini pula nak dijadikan cerita aku tersesat masuk highway nak ke KLIA.Adoi, cuak + takut lalu kat sana sebab keadaan dia sunyi dan tiada penghuni.Maksudnya yang ada hanya pokok2 dan bukit2.Kenderaan pun tak banyak lalu kat situ walaupun jalan besar. Sesaiapa yang pernah lalu highway ni pasti tahu macammana keadaannnya.Pertama kalinya aku sesat seorang diri - masuk highway pula tu.Adeh...Ini semua sebab nak elak dari lalu jalan yang sesak-akhirnya aku sesat teruk.Selalunya aku yakin, mesti ada jalan keluar untuk patah balik tapi tahu sahaja lah dah masuk highway nak patah balik memang jauh sangat.Masa itu rasa menyesal sangat sebab tahap keyakinan yang melampau walaupun aku tahu aku memang selalu susah hendak cam jalan. Bila dah lama sesat dan tak nampak pun tanda2 jalan untuk keluar aku memang rasa tak tahu hendak buat apa. Dalam kepala otak fikir hendak minta tolong siapa? Akhirnya aku tersedar dan mohon dari Dia. Silap besar selama ini yang aku lakukan sebab aku rasa nowadays aku terlalu bergantung dengan manusia dari Dia. Aku lupa yang semua itu kehendak Dia. Aku lupa yang hubungan sesama manusia itu bukan direct relationship tapi semua relation itu menerusi Dia. Dia yang menentukan semuanya bukan manusia.

Ceritanya aku cuma tersesat tapi banyak yang aku dapat.Aku terfikir yang kadangkala kita cuba untuk ambil satu langkah yang salah dengan harapan dan keyakinan yang pasti ada jalan untuk ambil langkah yang betul di masa hadapan.Tapi kita lupa dengan hanya selangkah yang songsang belum tentu kita berpeluang untuk membuat pilihan jalan yang betul di masa hadapan.

Contohnya seorang pencuri tahu bahawa perbuatannya salah tapi dia yakin dia akan ada masa untuk jadi baik as long as tiada sesiapa pun di dunia ini yang tahu dia pernah jadi pencuri. Tapi si pencuri tidak sedar bahawa pengalaman dia menjadi pencuri itu sebenarnya akan memberi kesan di masa hadapan sebab dia makan minum dengan duit yang tidak halal. Benda yang tidak halal sudah pun menjadi sebahagian dari dirinya dan untuk menyucikan diri dari kekotoran bukannya senang.( Aku tengah bayangkan membersihkan kain putih yang dipaliti minyak hitam ).

Hubungan antara manusia bukan macam ini



Tapi macam ini