Tuesday, May 27, 2008

.:: erti sebuah ukhuwwah ::.

Ukhuwwah (yang terjalin di antara seorang mukmin dengan seorang mukmin yang lain) mestilah menjadi hubungan yang membawa mereka kepada ketaatan kepada Allah sebagai membenarkan sabda Rasulullah s.a.w yang menyatakan:
“Sesiapa yang Allah ingin kurniakan kebaikan kepadanya nescaya Allah mengurniakan kepadanya seorang teman setia yang salih, jika sekiranya dia terlupa (lalai) dia menolong memberi peringatan dan apabila (temannya itu) memperingatkannya ia akan menolongnya”.

Teman setia yang baik seperti inilah yang dimaksudkan oleh Sayidina Umar bin Al-Khattab r.a yang mengatakan:

“Engkau mestilah mencari saudara-saudara yang jujur dan hiduplah di kalangan mereka kerana mereka itu adalah perhiasan di waktu senang dan bekalan di waktu kesusahan”.



Thursday, May 15, 2008

Luvely House8

This semester duduk ngan junior- tercampak + tersesat sengsorg kat Blok G ini. Mula-mula memang rasa amat pelik , yalah duk ngan orang-orang yang tak dikenali. However as time goes by, everything become better and better. All housemate seem so nice to me, my rum8 si Soeh yang menarek and memahami. Thanks for be such a very good rum8 for new comer like me ;). D gurls next door which also so sweet: Nadiah d adorable gurl and her rum8 Zahirah. Korang memang baik especially nadiah yg suka melepak di bilik ini. Budak busuk, ko memang sgt menceriakan hari-hari ku.Thanks again. hehehe...last but not least - Kima and kak Sarah. Thanks 4 always welcoming me to come to your rum.Bilik korang sangat menarek. And the most beautiful part is you all , md me remember my first year memory. Rindu masa-masa yang telah berlalu. Now dah final year pun. Like my sister always said "Tinggal satu sem je lagi....". After all, Alhamdulillah...thanks Allah give me such a huge gift like dis in my life. :D