Thursday, January 24, 2008

Pementasan Kehidupan

Dalam sebuah pementasan kehidupan,
Semua memainkan peranan,
Sang matahari memancarkan cahaya,
dan sang hujan menyalurkan perairan.

Meniti pementasan ini,
Semua dinilai dengan setiap perlakuan,
Hasil usaha selama mana mampu untuk bertahan,
Dan akhirnya yang gagah & tabah menang,
Dan Si lemah...ampuh di pertengahan jalan.


Aku masih disini bersandiwara di atas pementasan,
Yang tahu hanya PENCIPTA drama pementasan....

Wednesday, January 23, 2008

Begin On Final Year

Permulaan semester akhir ni, perasaannya seperti 1st time I went to UTP- masa foundation dulu.Tapi sedikit matured dari dulu.Bak kata one of our lecturer "masa tu masih budak2 lagi".On first time duk jauh dr coursemate.So kena lah jadi independent sikit, tak bley lah nak harapkan orang sangat dah sekarang.

Dah lama tak balik UTp , banyak juga perubahannya. Taman Maju pun dah ade kedai baru. Last time pergi Building 2, jumpa ramai lecturer yang dah balik dari oc.Dulu tutor sekarang dah jadi lecturer pun. Keadaan banyak sangat yang dah berubah.Member-member pun dah banyak perubahannya.Myself? Ntah.Hopefully berubah lbh baik dr dulu. Penghijrahan dari perangai2 yang buruk kpd yang lbh baik sikit.

This year pun dah start risau pasal FYP.I cant really get the real view wat I want to do.My muthabaah pun , since Im stand alone rite now.Hopefully increase dr previous year.

Hopefully I can manage this finale year.^_^

Wednesday, January 16, 2008

Di mana Sharlinie~

LAst week I've got MMS on the abv pic.Feel so disappointed to the Malaysia condition now.No longer safe environment.

Tuesday, January 15, 2008

Canon in D mode~

Alhamdulillah...Dah settle semua kerja2 yang perlu disiapkan.Pagi tadi sempat singgah kejap kat ofis.Tepat kul 8 am tau if x kena thn ngan security bwh tu.Skrg security system dah ketat ckit.Tak tahu nape?Tapi jejak kaki je kat Tower 2 tadi Kak Hasana ajak gi sarapan.Baiknya dia.She's d best sister ms intern selain my sv la..Even we're not in the same division , tmpt ddk pun jauh tapi sll je call n ajak.Thank 4 ur kindness, selalu bagi makanan , nasihat, ajak join2 all event kat TCDM.Teringat plak esok hari uniform TCDM.Thanks gak kat En Zamri from DM yang selalu x lupa nk bagi souvenier bila balik dr outstation.Dia gak lah yang berusaha dapatkan uniform 4 inters.Memang baik tapi x sempat nak jumpa sebab last week anak dia accident, so now he's still on leave.:(

My uniform ade name kat sebelah kanan tp kemeja ni cam pendek ckit so X best sgtlah~

Monday, January 14, 2008

Raining D@y

Sepanjang 2-3 minggu ini, petang je mesti hujan.Hari ini degil juga nak keluar petang jadi berhujan la...hopefully i don't get flu...but luckily after hang out dis evening my mood keep :) ..i cant wait to finish up this 2008.Hopefully this year will fly fluently and smoothly and hopefully gak i'll grad by dis year. Amin....

Today, I've godek2 all files and suddenly I've found several document that cheer me up :-

Firstly I've found one flash that some1 create 4 me however bcoz of an orthodox PC in office I cant see that flash.The flash is so sweet. :D Thank u dude 4 all your effort even though I know u not expert on doing it and thanks 4 all pic dat u take n edit 4 me...:P

Second , I've read again my final report acknowledgment. Here I want to share wat I've merepek on dat page:-

First of all, Alhamdulillah to the Almighty Allah S.W.T. for the successful completion of the Industrial Internship Programmed, which was from 6th June 2007 until 11th January 2008.Author would like to give a thank for several individual which is:-

  • Plant Supervisor: Ms Rosiza Bt Buang – a person who give the author advise and guide during 8 month Internship Program.
  • KIM team member: Puan Che Zan Bt Hj Yassin, En Ismail B Isa, En Azrul Ariffin B A Rahim and En L M Ali B Laiman – a group that assist and give an advise for my task and projects
  • UTP Supervisor: Mr Izzatdin and Mr Low Tan Jung – advisor's from UTP that concern of author welfare and internship situation
  • TCDM staff (all TCDM team member )– a group that give a cooperative environment to author.
  • HR Staff: responsible department that take care author finance and welfare

Finally, I would like to give a big thank to Petroleum Management Unit (PMU) that give me an opportunity to doing my internship. This is a good experience and good exploration to the working environment. To author family and friends, thank you for all your support during this period.

* I wake up dis morning , then I realize I miss to went to d office early in the morning.Go thru the traffic jam, doing my daily task then having a gossip wif all fren and grumbling all about d small2 thing.Owh..I miss all dat rountine.This evening I've receive a called from my SV :-
"Awie , you datang tak hari ini?"
"Tak, esok saya datang."
"Ok,esok datang ya..datang pagi2 tau"

"Ya Kak Siza pukul 8 saya ade kat ofis"
Hehe..after all I think my task & responsibilty gv impact gak.Dis make me :)

Saturday, January 12, 2008

-Finally-

Last day is my last day of being intern. After 32 weeks , I've already get thru my Internship Programme. Alhamdulillah. Thank God~

PMU Raya Gathering - Round table wif DM sis~

LLR Kerteh on KM Journey during fasting month~

Knowledge Management Familiarization (KMF)
TCDM Raya gathering~

TCDM Family Day at FRIM...so happening~

A pieces of memory during my time in KM, TCDM, PMU.

Wednesday, January 9, 2008

....still in a path of journey ....

Doa Awal Tahun:

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".



Alhamdulillah, tahun Baru kembali lagi, semoga tahun ini lebih baik dari tahun yang sebelumnya walaupun last year is a the best year of mine. After the worst beginning of the year , semuanya berakhir dgn happy ending.I've learn a lot of thing last year. Pahit - manis kehidupan dari perspektif yang lain. Sedikit nilai kehidupan itu sudah tertanam di dalam diri. Thank you Allah for all the things dat YOU gv to me.Its so precious - I received nothing I wanted and I received everything I needed.

Sunday, January 6, 2008

Current issues

Berita untuk hari ini memang melucukan.Isu serius tapi jawapan tak relevan malahan melucukan.Orang yang menyatakan ucapan-ucapan berikut seperti membuka pekung di dada.
Kononnya nak cover diri sendiri tapi sebaliknya pula yang berlaku.

Isu : Yuran sekolah
"Saya tidak akan maafkan mana-mana pegawai termasuk di peringkat daerah yang menyembunyikan perkara ini kerana dasar kita tidak mewajibkan para pelajar yang tidak berkemampuan membayar yuran tambahan"
-kata-kata untuk melambangkan diri sendiri (Sumber dari salah satu akhbar tempatan)

Isu : Kelantan dijanjikan pusat ketamadunan Islam
‘‘Sepanjang 18 tahun PXX memerintah, berapa masjid yang dibina? Saya dimaklumkan hanya satu iaitu di Rantau Panjang. Tetapi sehingga kini projek itu masih tergendala,”katanya.
- kata-kata dari seseorang yg kononnya ambil berat pasal rumah Allah tapi diri sendiri jadi dalangnya.(Sumber dari salah satu akhbar tempatan)

Isu: Minyak masak dicatu
“Ini bukan kali pertama kita mengehadkan pembelian barangan kawalan. Masa krisis kekurangan gula kita pernah mengambil langkah yang sama. Jadi, pendekatan yang sama akan digunakan,” katanya pada sidang akhbar selepas mengadakan pertemuan dengan semua pekilang minyak masak dan Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) di sini, hari ini.
- masalah yang dibina sendiri , pastu kononnya dioranglah yang nak selesaikan.Ntah pape...(Sumber dari salah satu akhbar tempatan)

Inilah serba sedikit statement yang diambil dari surat khabar tempatan. Kadang - kadang kita selalu fikir buat apa nak pening-pening kepala fikir tapi end up semua ini pun berbalik kat kita juga.Kalau kita terlepas , anak-anak kita pula camna? Kalau kita tak bertindak sekarang, mungkin esok sudah terlambat~