Tuesday, December 25, 2007

Lawak akhir Zaman

Suatu hari di sebuah bank, wang kertas 50 ringgit berjumpa dengan wang seringgit.

"Lama tak jumpa" sapa seringgit.

"Biasalah aku pergi Genting, naik Star Cruise, pergi Kota Kinabalu naik MAS, pergi Sunway Lagoon dan banyak lagi lah tempat...Tak larat nak sebut " Kata 50 ringgit.

"Kau pulak ke mana?" tanya 50 ringgit kepada seringgit.

"Biasalah aku kat tempat yang sama je selalu......


masjid...
surau...
masjid....
surau....

Noted : tanda-tanda akhir zaman :(

Friday, December 14, 2007

-PeriBadi-

Fitrahnya manusia ini, selalu je bermain dengan emosi.Emosi tak semestinya yang negatif je, being happy is also one of emotion, isnt?Sebelum balik dari office tadi sempat gi melawat kinokuniya, terjumpa satu buku yang best karya HAMKA.Tajuknya "Peribadi", sempat gak baca beberapa helaian...memang best.

"Sekumpulan kerbau yang sama beratnya, sama kesihatannya pasti mempunyai kualiti yang sama tetapi sekumpulan manusia yang sama fizikalnya belum tentu mempunyai kualiti yang sama kerana peribadinya - Hamka" .Lebih kurang beginilah prolog dari buku.

Manusia berbeza kerana peribadinya yang berbeza.Peribadi manusia berubah-ubah mengikut tahap kesedaran dan umurnya.Semakin umur meningkat sepatutnya semakin bertambah lah tahap keimanan kepada yang Esa tetapi itu bergantung kepada tahap kesedaran dan keimanan mereka terhadapNya.Hidayah itu datang dariNya.Kita sebagai manusia hanya insan kerdil yang perlu memohon hidayah dan beriman tanpa henti kepadaNya.Janganlah kita riak dengan menyatakan "Inilah diri ku yang sebenarnya".Alasan taknak jadi hipokrit tapi dalam pada masa yang sama melanggar arahanNya.

Selangkah kita kepadaNya, seribu langkah Dia datang kepada kita...

- Tiada manusia yang sempurna kerana kesempurnaan itu milikNya~


Monday, December 10, 2007

Keep HoLding

"Ketika kamu naik ke atas dengan tidak menoleh-noleh kepada seseorang, dan rasul menyeru kamu dari belakang kamu, lalu Dia mengganjari kamu dengan kesedihan atas kesedihan, supaya kamu tidak bersedih kerana apa yang terlepas daripada kamu, dan tidak juga kerana apa yang menimpa kamu; dan Allah menyedari apa yang kamu lakukan." (Surah al-Imran:ayat 153)

Saturday, December 1, 2007

SembilanTahapan Solat


Sepanjang minggu ini, badan rasa letih je, muka pula tak bermaya.setiap kali terserempak dengan sesiapa mesti diorang tanya soalan yang lebih kurang sama- "Tak sihat ke hari ini? Demam ke hari ini?" SV nya soalan lagi best, "R u angry wif me?"-Ntah bila lak nak geram ngan dia since dia bukannya ada kat ofis, pegi training 3 hari.(tapi dia still bagi task2 yg perlu disiapkan thru email...hehehe...)Tapi seriously, tak perasaan pun muka sangat pucat sampailah terlihat gambar masa last KM FP Meeting.Memang sangat tak BERMAYA.Mata bengkak macam hantu, muka lak memang cam orang sakit.Nak kata tidur tak cukup..erm cam biasa.Mungkin sibuk sikit from last weekend and along dis week memang banyak sangat yang nak disiapkan memandangkan my final presentation pun dah nak dekat.Overall I dont think lah semua ni yang wat muka tak bermaya sebab ...ntah no specific reason.So I've check myself 1 by 1, then I found something n I think dis is d main problem.Sibuk sangat kerja2 dunia ni sampaikan tak perasaan muthabaah harian makin menurun.FUh...so last day I'm start to improve again my muthabaah dan rasanya berjaya lah juga menceriakan muka ini. :)
Tersedar pun sebab dengar tazkirah (setiap pagi jumaat kat TCDM department ada tazkirah...)
Tajuk tazkirah pagi itu ialah "9 Tahapan Solat".


Peringkat-peringkat sembahyang, nilaikan dimana tahap sembahyang kita. Dalam era membaiki diri ini, kita check sembahyang kita, nanti akan terjawap kenapa kita tidak dibantu, dan ini juga gambaran secara keseluruhannya, mengapa umat islam terbiar dan tiada pembela dan umat islam kini tidak lagi menjadi umat yang agung seperti dulu.

Golongan 1.
Kita boleh lihat hari ini sudah ramai umat islam yang tak sembahyang, bahkan ramai juga yang tak tahu nak sembahyang, mereka telah jatuh kafir. Imam Malik kata jatuh kafir kalau tak sembahyang tanpa sebab. Imam Syafie kata jatuh fasik (pun masuk neraka juga) kalau ia masih yakin sembahyang itu fardu.

Golongan 2.
Orang yang mengerjakan sembahyang secara zahir sahaja, bacaan pun masih tak betul, taklid buta, main ikut-ikut orang saja. Belajar sembahyang maupun secara resmi atau tak resmi tak ada. Ilmu tentang sembahyang tiada. Golongan ini tertolak bahkan berdosa besar dan hidup dalam keadaaan derhaka kepada Allah Taala.

Golongan 3.
Orang yang mengerjakan sembahyang, bahkan tahu ilmu mengenai sembahyang, tetapi tak boleh lawan nafsu terhadap tarikan dunia yang kuat. Jadi mereka ini sekejap sembahyang, sekejap tidak. Kalau ada masa dan mood baik ia sembahyang, kalau sibuk dan terkocoh kacah, ada program kenduri, pesta ria, berziarah, bermusafir, letih dan penat, maka ia tak sembahyang.Orang ini jatuh fasik.

Golongan 4.
Orang yang sembahyang, kalaupun ilmunya tepat, fasih bacaannya, tetapi tak khusyuk kalau diperiksa satu persatu bacaannya, lafasnya banyak yang dia tak faham, fikirannya tak terpusat atau tak tertumpu sepenuhnya pada sembahyang yang dilaksanakannya itu disebabkan tak faham apa yang dia baca.Cuma main hafal saja. Jadi fikirannya terus tertumpu pada dunia dan alam sekelilingnya. Fikirannya mengembara dalam sembahyang,orang ini lalai dalam sembahyang. Neraka wail bagi orang
ini.

Golongan 5.
Golongan yang mengerjakan sembahyang cukup lima waktu, tepat ilmunya, faham setiap bacaan sembahyang, fatihahnya, doa iftitahnya, tahiyyatnya, tapi tak dihayati dalam sembahyang itu. Fikirannya masih melayang mengingatkan perkara dunia, dek kerana faham saja tetapi tidak dihayati. Golongan ini dikategorikan sebagai sembahyang awamul muslimin.

Golongan 6.
Golongan ini baik sedikit dari golongan yang ke lima tadi, tetapi main tarik tali didalam sembahyangnya, sekali sekala khusyuk, sekali sekala lalai pula. Bila teringat sesuatu didalam sembahyangnya, teruslah terbawa bawa, berkhayal dan seterusnya. Bila teringat Allah secara tiba-tiba maka insaf dan sedarlah semula, cuba dibawa hatinya serta fikirannya untuk menghayati setiap kalimat dan bacaan didalam sembahyangnya. Begitulah sehingga selesai sembahyangnya. Ia merintih dan tak mahu jadi begitu, tapi terjadi jua. Golongan ini adalah golongan yang lemah jiwa. Nafsunya bertahap mulhamah (ertinya menyesal akan kelalaiannya dan cuba baiki semula, tapi masih tak terdaya kerana tiada kekuatan jiwa). Golongan ini terserah kepada Allah.Yang sedar dan khusyuk itu mudah mudahan diterima oleh Allah, mana yang lalai itu moga moga Allah ampunkan dosanya, namun tiada pahala nilai sembahyang itu. Ertinya sembahyangnya tiada memberi kesan apa-apa.Allah belum lagi cinta orang ini.

Golongan 7.
Golongan yang mengerjakan sembahyangyang tepat ilmunya, faham secara langsung bacaan dan setiap lafaz didalam sembahyangnya. Hati dan fikirannya tidak terbawa-bawa dengan keadaan sekelilingnya sehingga pekerjaan atau apa pun yang dilakukan atau yang difikirkan diluar sembahyang itu tidak mempengaruhi sembahyangnya. Walaupun ia memiliki harta dunia, menjalankan kewajiban dan tugas keduniaan seperti perniagaan dan sebagainya namun tidak mempengaruhi sembahyangnya. Hatinya masih dapat memuja Allah didalam sembahyangnya. Golongan ini disebut orang-orang soleh /golongan abrar / ashabul yamin.

Golongan 8.
Golongan ini seperti juga golongan tujuh tetapi ia mempunyai kelebihan sedikit iaitu bukan saja faham, dan tak mengingati dunia didalam sembahyangnya, malahan dia dapt menghayati setiap makna bacaan sembahyangnya itu, pada setiap kalimah bacaan fatihahnya, doa iftitahnya, tahiyyatnya, tasbihnya pada setiap sujudnya dan setiap gerak gerinya dirasai dan dihayati sepenuhnya. Tak teringat langsung dengan dunia walaupun sedikit . Tapi namun ia masih tersedar dengan alam sekelilingnya. Pemujaan terhadap Allah dapat dirasai pada gerak dalam sembahyangnya. Inilah golongan yang dinamakan golongan Mukkarrabin (Yang hampir dengan Allah )

Golongan 9.
Golongan ini adalah golongan yang tertinggi dari seluruh golongan tadi. Iaitu bukan saja ibadah sembahyang itu dijiwai didalam sembahyang malahan ia dapat mempengaruhi di luar sembahyang. Kalau ia bermasalah langsung ia sembahyang, kerana ia yakin sembahyang punca penyelesai segala masalah. Ia telah fana dengan sembahyang. Sembahyang telah menjadi penyejuk hatinya. Ini dapat dibuktikan didalam sejarah,seperti sembahyang Saidina Ali ketika panah terpacak dibetisnya. Untuk mencabutnya, ia lakukan sembahyang dulu, maka didalam sembahyang itulah panah itu dicabut. Mereka telah mabuk dengan sembahyang. Makin banyak sembahyang makin lazat, sembahyanglah cara ia nak lepaskan kerinduan dengan Tuhannya. Dalam sembahyanglah cara ia nak mengadu-ngadu dengan Tuhannya. Alam sekelilingnya langsung ia tidak hiraukan. Apa yang nak jadi disekelilingnya langsung tak diambil peduli. Hatinya hanya pada Tuhannya. Golongan inilah yang disebut golongan Siddiqin. Golongan yang benar dan haq.

Setelah kita nilai keseluruhan 9 peringkat sembahyang itu tadi, maka dapatlah kita nilai sembahyang kita di tahap yang mana. Maka ibadah sembahyang yang boleh membangunkan jiwa, membangunkan iman, menjauhkan dari yang buruk boleh mengungkai mazmumah, menanamkan mahmudah, melahirkan disiplin hidup, melahirkan akhlak yang agung ialah golongan 7, 8 dan 9 sahaja. Sembahyangnya ada kualiti, manakala golongan yang lain jatuh pada kufur fasik dan zalim. Golongan 1-4 cam confirm trus masuk HELL.

Jadi dimanakah tahap sembahyang kita ? Perbaikilah diri kita mulai dari sekarang. Jangan tangguh lagi. Pertama-tama soalan yang akan ditujukan kepada kita di akhirat nanti ialah solat / sembahyang kita. Marilah bersama membaiki solat kita agar segara dapat bantuan dari Allah, agar terhapuslah kezaliman, semoga tertegak kembali daulah Islam.

Wednesday, November 21, 2007

Google earth


My house from the Google earth view...huhu...some1 has put d remark on it...
katanya "senang nak g umah awie pasni" ..:)

Sunday, November 18, 2007

Kewajipan

Semasa internship ini yang paling susah sekali ialah nak pegi solat on time...Kalau setakat meeting2 biasa boleh lah nak lari-lari jap tapi kalau ada event2 yang besar, susah lah nak melarikan diri.Macam last two week ada lah one event yang kira besar juga lah from 1.45p-6.30pm.Bila tengok je tentatif kat email tu cam dah cuak.Ait...takkan nak solat Asar kul 6.30 kot..uish..lambat sangat tu....bayangkanlah if event habis pukul 6.30 of course lah dah campur, tolak, bahagi mau kuar dari ball room tu dah nak kul 7.Fortunately...around me semuanya makcik2 yang alim2 n baik2 belaka..So diorang lah yang ajak gi solat n tunjuk kat mana tempat solat.How lucky I am..my internship place ni dipenuhi dgn org2 yang memahami fitrah diri ini(but still adalah 2-3 org yang wat2 tak faham...)


Itu salah satu dari citer yang kira ok jugalah. Last week lagi teruk solat Maghrib dalam toilet.Oh My God !! kat Msia ni pun still kekurangan tempat solat sampai kena solat dalam toilet..sedih n sebak rasa hati...last friday adalah event wat kat Ampang..nak tak nak solat jelah kat situ since abis event pun kul 7.45 camtu and dari Ampang nak balik rumah amik masa lebih kurang 45 minit..tu pun paling cepat if naik tren tanpa melalui jalan yg penuh traffic...diulang paling cepat... So now im realize something -kalau tetiba terpaksa solat kat dalam surau yg sempit n hv a bit smelly, tak payah lah complain.Its much better dari solat dalam TOILET.. Erm, I'm just cant imagine camna lah if Iman tak kuat n tiada pertolongan dariNya... a MILLIOn of Alhamdulillah to MY Beloved GOD.

Saturday, April 28, 2007

perasaan ini......


Ku teringat momento lalu,
persis satu persatu meninggalkan diri ini,
Penuh dengan seribu satu kenangan dan pengajaran.

Hari demi hari yang kulalui,
penuh memori suka dan duka,
Ada dianataranya yang kurindu,
Ada diantaranya yang kubiarakn berlalu sahaja,
ah...perasaan ketika ini...
jenuh untuk dilayan,
dan tak mungkin untuk ditolak.

Berada disini buat ku kembali berfikir,
Yang benar jadi salah,
Yang salah jadi benar,
Yang menentukan,
Entah siapa.....

kenangan bersama takkan ku lupa,
toronto dalam kenangan kita........

Friday, April 27, 2007

which appLe r U????


Women are like apples on a tree.

The best ones are at the top of the tree. Most men don't want to reach for the good ones because they are afraid of falling and getting hurt. Instead, they just get the rotten apples from the ground that aren't as good, but easy...

So the apples at the top think something is wrong with them, when in reality, they're amazing. They just have to wait for the right person to come along, the one who's brave enough to climb all the way to the top of the tree


Monday, April 23, 2007

~FrEN and Luv~


IMAM Al-Syafie banyak memberi pedoman
dalam memilih kawan. Beliau juga
mengakui sukar mencari sahabat sejati
yang mahu berkongsi suka duka bersama.
Ketika menilai sahabat sejati pada waktu
susah, katanya: “Kawan yang tidak dapat
dimanfaatkan ketika susah lebih
mendekati musuh daripada sebagai kawan.

“Tidak ada yang abadi dan tidak ada
kawan yang sejati kecuali yang menolong
ketika susah.”

“Sepanjang hidup aku berjuang
bersungguh-sungguh mencari sahabat
sejati hingga pencarianku melenakanku.

“Kukunjungi seribu negara, namun tidak
satu negara pun yang penduduknya berhati
manusia.”

Imam Al-Syafie turut meminta kita
berhati-hati memilih sahabat kerana
sahabat yang baik akan membawa ke arah
kebaikan dan begitu sebaliknya.
Katanya: “Jika seseorang tidak dapat
menjaga nama baiknya kecuali dalam
keadaan terpaksa, tinggalkanlah dia dan
jangan bersikap belas kasihan kepadanya.

“Banyak orang lain yang dapat menjadi
penggantinya. Berpisah dengannya bererti
istirehat.

“Dalam hati masih ada kesabaran buat
kekasih, meskipun memerlukan daya usaha
yang keras.

“Tidak semua orang yang engkau cintai,
mencintaimu dan sikap ramahmu kadangkala
dibalas dengan sikap tidak sopan.

“Jika cinta suci tidak datang daripada
tabiatnya, tidak ada gunanya cinta yang
dibuat-buat.

“Tidak baik bersahabat dengan
pengkhianat kerana dia akan mencampakkan
cinta setelah dicintai.

“Dia akan memungkiri jalinan cinta yang
terbentuk dan akan menampakkan hal yang
dulunya menjadi rahsia.”

Seseorang itu juga dapat menundukkan
musuhnya dengan menunjukkan rasa
persahabatan.

Imam Al-Syafie dalam hal ini berkata:
“Ketika aku menjadi pemaaf dan tidak
mempunyai rasa dengki, hatiku lega,
jiwaku bebas daripada bara permusuhan.

“Ketika musuhku berada di hadapanku, aku
sentiasa menghormatinya. Semua itu
kulakukan agar aku dapat menjaga diriku
daripada kejahatan.

“Aku nampakkan keramahan, kesopanan dan
rasa persahabatanku kepada orang yang
kubenci, seperti aku nampakkan hal itu
kepada orang yang kucintai.”

Saturday, April 14, 2007

...the greatest paIn....

The greatest pain in life is not to die, but to be ignored.
To lose the person you love so much to another who doesn't care at all.
To have someone you care so about so much throw a party... and not tell you about it.
When your favorite person on earth neglects to invite you to his graduation.
To have people think that you don't care.

The greatest pain in life, is not to die, but to be forgotten.
To be left in the dust after another's great achievement.
To never get a call from a friend, just saying "hi".
When you show someone your innermost thoughts and they laugh in your face.
For friends to always be too busy to console you
when you need someone to lift your spirits.

When it seems like the only person who cares about you, is you.
Life is full of pain, but does it ever get better?
Will people ever care about each other, and make time for those who are in need?
Each of us has a part to play in this great show we call life.
Each of us has a duty to mankind to tell our friends we love them.
If you do not care about your friends you will not be punished.
You will simply be ignored... forgotten... as you have done to others.


*This poem was written by a young girl who committed suicide three years ago. Perhaps if the people surrounding her had shown a little morelove, and had paid more attention to her, her death could have been prevented. Remember that when going through life, you can't judge a sad, lonely, or suicidal person by their facial expression. You need to get to know each person you come in contact with, cherish your friendship with them, and show them that you care.*

Tuesday, April 10, 2007

....ciri2 sahabat yang baik.....

SAHABAT SEJATI
.:: oleh:Haslinda Lukman ::.

“Sebaik baik sahabat disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya” (H.R al-Hakim)

'Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati..'


ALLAH SWT mencipta makhluk di atas muka bumi ini berpasang-pasangan. Begitu juga manusia, tidak akan hidup bersendirian. Kita tidak boleh lari dari berkawan dan menjadi kawan kepada seseorang. Jika ada manusia yang tidak suka berkawan atau melarang orang lain daripada berkawan, dia dianggap ganjil dan tidak memenuhi ciri-ciri sebagai seorang manusia yang normal.Inilah antara hikmah, kenapa Allah SWT mencipta manusia daripada berbagai bangsa, warna kulit dan bahasa. Firman Allah SWT dalam surah al-Hujurat ayat 13, yang bermaksud:

“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan berpuak-puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang lebih bertakwa. Sesungguhnya Allah maha mengetahui, lagi maha mendalam pengetahuanNya.’

DALAM Islam faktor memilih kawan amat dititikberatkan. Hubungan persahabatan adalah hubungan yang sangat mulia, kerana kawan atau sahabat berperanan dalam membentuk personality individu. Ada kawan yang sanggup bersusah-payah dan berkongsi duka bersama kita, dan tidak kurang juga kawan yang nampak muka semasa senang dan hanya sanggup berkongsi kegembiraan sahaja. Pendek kata sahabat boleh menentukan corak hidup kita. Justeru, jika salah pilih sahabat kita akan merana dan menerima padahnya. Selari dengan hadith Rasululah saw yang bermaksud: “ Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya” (H.R Abu Daud). Bak kata pepatah Arab, “ Bersahabat dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wangiannya, manakala bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan mencarikkan baju kita.”Apakah ciri-ciri seorang sahabat yang baik? Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:

  • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
  • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
  • Jika engkau memerlu pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
  • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
  • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;
  • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
  • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
  • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menayakan kesusahan kamu;
  • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
  • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
  • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;
  • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.
  • Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat
  • Dia mendorongmu mencapai kejayaan didunia dan akhirat.

Sebagai remaja yang terlepas daripada pandangan ayah ibu berhati-hatilah jika memilih kawan. Kerana kawan, kita bahagia tetapi kawan juga boleh menjahanamkan kita.

Hati-hatilah atau tinggalkan sahaja sahabat seperti dibawah:

sahabat yang tamak: ia sangat tamak, ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak, dan ia hanya mementingkan diri sendiri.

sahabat hipokrit: ia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, atau hal-hal mendatang; ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; dan jika ada kesempatan membantu, ia menyatakan tidak sanggup.

sahabat pengampu: Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, yang parahnya dia setuju dengan hal yang tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, di hadapanmu ia memuji dirimu, dan di belakangmu ia merendahkan dirimu.

sahabat pemboros dan suka hiburan: ia menjadi kawanmu jika engkau suka pesta , suka berkeliaran dan ‘melepak’ pada waktu yang tidak sepatutnya, suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan.

Hati-hatilah memilih kawan, kerana kawan boleh menjadi cermin peribadi seseorang. Apa pun berkawanlah kerana Allah untuk mencari redha-NYA.

~ moga dri ini mampu jadi teman yang terbaik buat semua walaupun ianya ternyata suatu yang mustahil.No body's perfect....

Friday, April 6, 2007

.....Fren.....



People come and go
but the person who called fren will never
let you go...
to all my fren...
love you all.. ;*

Monday, April 2, 2007

.... dunia yang kudiami...


Dunia tanpa sempadan...
penuh ranjau dan onak duri...

Siapa yang berani melangkah...

Dia pastinya terus gah Berdiri....

Yang Masih takut...

tersungkur sebelum masanya..


aku masih disini....

Status ku??

Entah yang mana satu...

masih berjuang mungkin....

Masih mencari Identiti Diri ...

dan Juga kekuatan untuk menempuH duNia ini...

Seribu kemungkinan yang aku sendiri tidak pasti yang mana satu kebenarannnya...

...sindrom of rejection...

"Pernah mendengar sindrom ini? Sindrom ini tidaklah menyebabkan seseorang itu berubah menjadi seperti kanak kanak down syndrom, dan sindrom ini tidaklah merubah corak kehidupan seseorang secara zahirnya. Tetapi dengan perlahan lahan, sindrom ini akan memakan sel sel otak seseorang dan seterusnya mengubah sikapnya menjadi pesimistik, menjadi kurang percaya diri, atau pun menjadi orang yang kehilangan identiti (identical crisis).

Jadi, apakah sebenarnya sindrom ini? Sindrom ini sebenarnya menimpa kebanyakan orang. Cuma pada saat dan ketika ini, saya mahu memfokuskan kepada pelajar pelajar universiti sahaja. Setelah mendapat keputusan yang cemerlang, kita mula berfikir fikir untuk mencari bidang yang sesuai dengan diri kita. Bagi pelajar yang menggemari subjek fizik, maka biasanya kejuruteraan adalah pilihannya. Bagi pelajar yang meminati subjek biology, perubatan akan menjadi pilihannya. Pelajar pelajar yang jarang terdedah kepada hakikat sebenar pembelajaran yang bakal mereka tempuhi ini, lantas menjadikan kegemaran subjek mereka sebagai alat pengukur untuk menentukan jurusan yang mereka ceburi di alam universiti nanti. Berkat dengan kecemerlangan akademik mereka, dengan mudahnya mereka dapat memasuki bidang yang mereka sukai.

Maka, setelah beberapa ketika. Di saat mereka mula mengenal tentang diri sendiri, mula bergaul dengan pelbagai lapisan masyarakat, dengan pelbagai input yang telah mereka terima, mereka mula merasakan bahawa pilihan jurusan yang mereka ceburi adalah bertentangan dengan kehendak diri mereka. Mereka mula merasakan bahawa diri mereka sebenarnya sesuai di bidang yang lain. Maka terjadilah apa yang dinamakan 'Syndrome of Rejection'.

Simptom simpton bagi sindrom ini adalah, pertambahan jumlah kekerapan ponteng ke kelas, peningkatan jumlah assignment yang tidak disiapkan, pertambahan jumlah masa bagi aktiviti yang bukan akademik, peningkatan nilai 'ignorance' terhadapa jadual waktu, test dan final exam serta segala benda yang berkaitan dengannya. Motivasi untuk belajar akan menurun dengan kadar yang sangat mendadak, sehinggakan jadilah dia sebagai seorang pelajar yang hilang identiti. Pelajar engineering yang tidak tahu engineering, pelajar medik yang jahil tentang perubatan dan lain lain.

Golongan golongan seperti ini seolah olah berada di persimpangan jalan, apatah lagi andaikata sindrom ini menimpa di hujung hujung pengajian atau di pertengahannya. Mereka akan berada di dalam satu titik dilema yang tidak berkesudahan, persoalan yang sering timbul di pemikiran mereka, adakah patut bagi aku meneruskan pengajian ini, tetapi sangat rugi andai tidak diteruskan, pelbagai usaha dan belanja telah dikeluarkan, tetapi aku sudah tidak berminat lagi, tiada apa yang boleh membantu aku untuk meningkatkan kembali motivasi diri? Akhirnya, polemik yang mereka sendiri timbulkan memakan diri sendiri. Masa yang mereka ambil untuk membuat keputusan terlalu lama hingga 'Syndrome of Rejection' yang awalnya menimpa mereka kerana minat yang berbeza, akhirnya sindrome ini berubah menjadi sebagai habit mereka. Sikap melarikan diri dari tanggungjawab, tidak bermotivasi, ignorance mendarah daging dalam diri mereka sehingga sukar untuk dikikis lagi. Dan jadilah mereka sebagai insan yang sudah kehilangan segala galanya. Kegemilangan dahulu amat sukar untuk dicari ganti.

Ibu saya pernah berkata kata pada saya dengan nada memberi nasihat:

"Mak tahu bahawa engkau sudah tidak berminat lagi dengan jurusan ini, dan engkau berharap dapat bertukar kepada jurusan lain, betul tak? Tetapi engkau harus ingat, ini adalah keputusan yang telah engkau buat dahulu, suka atau tidak, engkau harus menghadapinya"

Teringat saya pepatah inggeris yang pernah saya terbaca suatu ketika dahulu:

"Part of being a grown up is you live with the consequences of decisions that you made".

Jadi, nasihat saya kepada penghidap sindrom ini ialah mari kita merubah sikap kita yang kekanak kanakan kepada sikap yang lebih dewasa. Selesaikan apa yang telah kita mulakan, sebelum kita meninggalkannya tidak berkesudahan dan memulakan sesuatu yang baru yang kita tidak tahu hujung pangkalnya. Seperti yang ibu saya pernah ungkapkan, bahawa pendidikan adalah harta. Ianya pasti berguna walaupun kita tidak tahu dimana dan bagaimana ia digunakan. Wallahu'alam bis shawab."

take from http://www.abuhumaira.blogspot.com/

a part of PROBS dat student alWAYS faced..*SIGH* -_-

Wednesday, March 28, 2007

...it's reality...

What you see might not what is actually happened,
What you heard might be the fakes only,
What you thought might not the truth.

Playing safely....

Shut up your mouth,
Put off your ears,
Close your eyes....

silent mode please.......

Sunday, March 25, 2007

....uJ|an.....

ASSALAMUALAIKUM..SEKADAR PERKONGSIAN
BERSAMA DARI SAHABAT UNTUK SAHABAT..

KADANGKALA AKAL SERING MEMPERSOALKAN
SETIAP UJIAN YANG MENIMPA DIRI
SEDANGKAN HIKMAH DISEBALIKNYA
SERINGKALI TAK TERCAPAI DEK AKAL..HE
GOT THE ANSWER...



KENAPA AKU DIUJI?


"Apakah manusia itu mengira bahawa
mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami
telah beriman," sedangkan mereka tidak
diuji? Dan sesungguhnya kami telah
menguji org2 yg sebelum mereka, maka
sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg
benar dan sesungguhnya Dia mengetahui
org2 yg dusta." -Surah Al-Ankabut ayat
2-3



KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-
IDAMKAN?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu
padahal ia amat baik bagimu, dan boleh
jadi pula kamu menyukai sesuatu,
padahal ia amat buruk bagimu, Allah
mengetahui sedang kamu tidak
mengetahui." -Surah Al-Baqarah ayat 216



KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
"Allah tidak membebani seseorang itu
melainkan sesuai dengan kesanggupannya”
surah Al-baqarah ayat 286


RASA FRUST?
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan
janganlah pula kamu bersedih hati,
padahal kamulah org2 yg paling tinggi
darjatnya, jika kamu orang-orang yg
beriman." - Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
"Wahai orang-orang yang beriman!
Bersabarlah kamu (menghadapi segala
kesukaran dalam mengerjakan perkara-
perkara yang berkebajikan), dan
kuatkanlah kesabaran kamu lebih
daripada kesabaran musuh, di medan
perjuangan), dan bersedialah (dengan
kekuatan pertahanan di daerah-daerah
sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada
Allah supaya, kamu berjaya (mencapai
kemenangan)." -Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada
Allah) dengan jalan sabar dan
mengerjakan sembahyang; dan
sesungguhnya sembahyang itu amatlah
berat kecuali kepada orang-orang yang
khusyuk" -Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
"sesungguhnya Allah telah membeli dari
orang2 mu’min, diri, harta mereka
dengan memberikan syurga untuk mereka"-
Surah At-Taubah ayat 111


KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan
selain drNya. Hanya kepadaNya aku
bertawakkal." -Surah At-Taubah ayat 129



AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa drp
rahmat Allah. Sesungguhnya tiada
berputus asa dari rahmat Allah
melainkan kaum yg kafir."

Surah Yusof ayat 12



P/S MOGA ALLAH PERMUDAHKAN UNTUK KITA
SELESAIKAN URUSAN DUNIA YANG
SEMEMANGNYA TAK PERNAH HABIS..

HEY KAWANN,APALAH GUNANYA HIDUP INI
KALAU TIADA CABARAN!!!

...depressed...

"Once you are actually in university, things are harder than you expected. Often times you find yourself taking naps, or just sleeping, because you can’t focus, or feel snowed under. One of the many signs of depression. You often times feel overwhelmed by homework and such. You can never do it quite good enough, confused, and helpless, like a grain of sand on a beach. Not noticed and not much potential.

This is the story of a university freshman. Probably many. That guy who sits next to you in math class, struggling with theorems, or that girl in your chem. class, under pressure to learn the nuclear radiation. Whoever it is, they are there. Often times you won’t see it right away or not at all. Hey, I’m doing an assignment on this, for Bimbingan dan Penasihatan subject. Cool meh..


Comel cuba hubungi Lila gunakan telepati..

A hard part in treating depression is recognizing it. Some major symptoms of depression as told by www.campusblues.com are as follows:

1. Sadness, anxiety, or empty feelings
2· Decreased energy, tiredness, being slowed down
3. Loss of interest or pleasure in usual activities
4.· Sleep Disturbances (insomnia, oversleeping)
5· Appetite and weight changes (either loss or gain)
6· Feelings of hopelessness, guilt, and worthlessness
7· Thoughts off death or suicide, or suicide attempts
Difficulty concentrating, making decisions, or remembering
9· Irritability or excessive crying
10 · Chronic aches and pains not explained by another physical condition

It’s normal to have these feelings at one time or another, but five or more, for a two week or longer period is something to pay attention too. Also watch for changes in the way the person functions. The anxiety is normal, when you are studying for classes, or preparing to take a test, but when it rules your life, and they way you think and act is a time to seek help and gain control again.

Perkara terpenting ialah mengenal pasti potensi diri sendiri. It’s how the way you see it. Soon you’ll get used to it and enjoy the masses of assigned tasks. Find the very best of environment to do so. We are learning right? Bagi kebanyakan orang, terlalu banyak tekanan akan beri kesan negatif. Terutama tekanan beban kerja orang lain a.k.a PARASIT dalam kumpulan tugasan. Parasit yang hanya menumpang markah kumpulan. Takpe, tak berkat tu. Tekanan positif sebenarnya dapat memotivasikan saya. Sometimes I come to the best of me when working under pressure. Hint: time management and prioritize. Get real. Depressed? Get over it. Campus life is cool!! I will definitely survive!

p.s: thanks to Michael Cooper for his great essay!"

This article i take from one web site ... suitable for me rite now...ahaks... parasit...
Actually I not even bother about the parasit until the stage there are criticsm which in the same time dont do anything..eeEEE ...to the parasit if you dont do anything plz keep in silent mode...it is really annoying to heard your mumbling......SERIOUSLY HATED IT!!!!!!

Friday, March 23, 2007

....life is beautiful...

last week tengok Pidato Antarabangsa...tertarik dengan ayat ini

"hidup ini terlalu indah dan singkat untuk kita calari dengan rasa benci dan dengki"

Tuesday, March 6, 2007

...pieces of great memory under d grieveness .....


"...ayah terima kasih,

anakanda aturkan kepadamu,

yang telah mendidik dan membesarkanku bersama ibu...a

yah engkaulah guruku,

yang terbaik sepanjang usiaku,

yang telah membimbing masa kecilku,m

eniti jalan Tuhanku,

Allah semoga kau perkenan,

balaskanlah kebaikannnya,

menerimanya dan meredhainya,

di hadapanMU..."

-suara persaudaraan